30 Eylül 2011

Şimdi Serinlik Vakti

   Yaz aylarına tatlı bir hoşçakal dediğimiz şu günlerde bunaltıcı sıcaklıkları arkamızda bırakıp sonbahar aylarının serinliğini evlerimize taşımaya ne dersiniz? Bence hepimize biraz serinlik iyi gelecek.



   Ev tekstilinden koltuk ve mobilyalara, duvarlardan aksesuarlara kadar her detayda gizli saklı biraz mavilik istiyorum. Bu rengin sakinleştiriciliğini, rahatlatıcılığını ve doğru renklerle kombinlendiğinde çağrıştırdığı huzuru kimse inkâr edemez. O zaman tonlar arası bir gezintiye,  evinizde mavi bir yolculuğu hayal etmeye var mısınız?
  
   Gök mavisiyle başlayan ve laciverte uzanan;  turkuazın iddialı tavrı ve çini mavisinin evlerimizdeki etnik havası…
   




   Mavinin ‘’mutluluğun rengi’’ olduğunu biliyor muydunuz?

   İnanmadıysanız bir düşünün, sıkıntılı anlarımızda neden bir deniz kıyısına gidip denizin bize sunduğu maviliği seyretmek isteriz? 
  ‘’Mutlu’’ hissetmek,  ‘’sakinleşmek’’ için.
   
   İlkokul öğretmenim sınıfların maviye boyanmasının ne kadar yanlış bir tutum olduğundan bahsetmişti seneler önce: ‘’Uykunuz geliyor, derste esniyorsunuz. Hep bu renk yüzünden!’’ derdi. Peki ya hastaneler? Onlarda da ana renk mavi değil midir? İşte bizim neden yıllardır bu renge ‘’soğuk’’ imajı yüklediğimizin nedeni. Oysa mavi masum bir renk. Tabii kullanmasını bilirsek…
   
   Peki, mavinin ‘’iştah kapatıcı’’ özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Usta aşçılar bu nedenledir ki restaurantlarında mavi ve tonlarını kullanmaktan kaçınırlar. Turuncunun zıttıdır mavi, eğer mutfağınızda yemekler bol bol yensin, iştahlar açılsın istiyorsanız turuncuyu, az yemek istiyorsanız maviyi kullanmalısınız.
  
   Bunlarsa mavinin masum gizemini ortaya çıkarabileceğiniz birkaç tüyo:


1.   Mavinin mat olan tonlarını tercih edin. Bu size minik detaylarda kombin kolaylığı yaratacaktır.
2.  Kahverenginin ve ahşabın sıcaklığı ile mavi uygulamalarınızı birlikte kullanmanız hoş bir denge sağlayacaktır.
 3.   Bodrum evlerinden esinlenin! Beyaz- mavi ikilisine evlerinizde daha çok şans verin. Sade, sakin ve huzur dolu ortamlar yaratın.
4.     Beklenmedik bir renkle, mesela fuşya bir çiçek veya renkli yastıklarla evinizin enerjisini tavan yaptırın. Eviniz de şu son moda akıma uyarak ‘’colour block’’lansın.